Team Racing

Racing Ruokintaopas

Stall Blombacke

Team Racingiin kuuluva Stall Blombacke on monipuolinen hevoskeskus, jonka palveluihin kuuluvat hevosten valmennus- ja kuntoutuspalvelut, tuore- ja pakastesiemennyksiä tarjoava oriasema sekä siihen liittyvät kasvatuspalvelut. Stall Blombacke toimii upeissa puitteissa Veikan kartanossa Mikkelissä. Kartano tarjoaa myös kokous- ja juhlapalveluita. Perheyrityksen toimitusjohtajana ja vastuuvalmentajana toimii Kaisa Tupamäki-Kukkamo.

Puitteet ovat loistavat, Veikan kartanon tallissa ja pihatoissa hevosia on vuoden ympäri noin 40-50. Kesällä siitoskauden aikana laitumet ovat käytössä ja hevosmäärä nousee lähes sataan, kun astutettavat tammat tulevat oriasemalle. Lisäksi löytyy kuntoutuskarsina, vesimatto ja infrapunalämpölaite. Valmennukseen teitä on noin 10km, käytössä on myös 600 metrin hiittisuora.


”Henkilökunnan määrä on noussut sitä mukaan kun toiminta kasvanut, sesonkiaikaan työntekijöitä on kymmenkunta”, Kaisa valottaa.

Oriasematoiminta Stall Blombackessa alkoi vuonna 2021. Asema on yksi suomen suurimpia, sen kautta siemennetään vuosittain yli 300 tammaa. Asemaeläinlääkärinä toimii Leena Sinnemaa, joka siementää tammoja myös tuontioriiden pakastespermalla. Oriaseman suosituimmat oriit ovat olleet Jontte Boy, Frans, V.G. Voitto, Seven And Seven sekä Don Williams. Kuluvana kautena uutena oriina asemalle muuttaa hienosukuinen Federal Hill. Oriaseman palveluihin kuuluvat myös siitostammojen ja varsojen ylläpito. Ensi keväänä Stall Blombackessa varsoo 10 tammaa. Oriaseman läheisyydessä on useita pihattoja tammoille ja varsoille.

Monipuolinen kuntoutus sisältää useita metodeja. Infrapunalaitetta käytetään parantamaan aineenvaihduntaa ja edistämään palautumista, eritoten lihasvaivaisille. Vesikävelykonetta käytetään antamaan hevoselle turvallisella tavalla lihastyötä, jossa vesi toimii vastuksena. Kylmäkompressiolaite on osa kokonaisuutta. Alun perin ihmisille kehitetyn syklisen kylmän ja paineen avulla kiihdytetään hoidettavan alueen aineenvaihduntaa. Akuuttien vammojen hoidossa Game Ready- kylmäkompressio annetaan 2-3 kertaa päivässä. Vakituinen hieroja Miia Kero käy hoitamassa hevosia viikoittain. Hierontaa tehostetaan tyypillisesti laserhoidolla. Hengitystieinfektioiden hoitoon on höyryhengitin.

”Tekniset välineet ovat apuvälineitä, luonnollinen liikunta on kuntoutumisen A ja O”, Kaisa painottaa. Eläinlääkärit ovat tärkeä tekijä kokonaisuudessa, jossa myös eläinlääkäri Antero Tupamäki on hyvä konsultti taustalla. Eläinlääkäri Leena Sinnemaa käy säännöllisin välein paikan päällä, lisäksi hevosia käytetään mm. Laukaan klinikalla.

Stall Blombacke on suunnitellut tehohoitokuurit eri tyyppisten hevosten ongelma-alueiden yksilölliseen hoitoon. Eri aihealueille, kuten mahan, nivelten, kavioiden hoitoon, anemian hoitoon ja kilpahevosten lihasten hoitoon liittyvät lisäravinteet on yhdistetty teemoittain siten, että ne tehostavat kuntoutusta

”Racing- yhteistyön myötä käytettävissämme on laaja valikoima rehuja ja lisäravinteita yksilöllisten hoitojen toteuttamiseen”, Kaisa kiittää.

Kuntoutettavien hevosten lisäksi valmennettavia on kymmenkunta, niin lämminverisiä kuin suomenhevosiakin. Kuntoutusvälineitä hyödynnetään myös valmennuksen osalta. Tavoitteena on taata hevosille pitkä kilpaura ilman jatkuvia lääkitsemisiä.

”Kaikessa toiminnassamme hevosenhyvinvointi on keskiössä ja hevosia valmennetaan yksilöinä. Myös asiakaspalveluun olemme tietoisesti panostaneet ja pyrimme palvelemaan hevosenomistajia avoimesti ja monipuolisesti. Hevoskimppamme ovat olleet hyvin suosittuja ja Veikan kartanon puitteissa on mukava järjestää kimppatapaamisia. Uusia hevoskimppoja tehdään säännöllisesti ja niihin voi tutustua nettisivuillamme”, Kaisa kertoo.