Uusi orgaanisen seleenin hiivaton muoto Racing-säkkirehuissa

Horse on a field looking at camera

Uusi orgaanisen seleenin hiivaton muoto Racing-säkkirehuissa

Yleensä orgaaninen seleeni (selenometioniini) tuotetaan hiivan avulla. Hevosilla hiiva-allergiat ovat kuitenkin yleistyneet eikä selenometioniini-muoto sovi herkimmille hevosille. Orgaanisesta seleenistä on olemassa myös puhtaasta metioniiniaminohaposta valmistettu selenometioniinin hydroksianalogi-muoto, joka on täysin hiivaton. Säkylässä valmistetuissa Racing-säkkirehuissamme on otettu käyttöön uusi hiivaton seleeni.

Hivenaineen orgaanisessa muodossa hivenaine on sitoutuneena aminohappoon, jolloin ne imeytyvät ohutsuolesta tehokkaasti aminohapon tavoin. Orgaanisista hivenaineista käytetään myös sanaa
kelaatti. Orgaaninen muoto on saatavilla kuparista, sinkistä, mangaanista ja seleenistä. Racing-rehuissa käytetään glysiiniin sitoutunutta kelaattia kuparista, mangaanista ja sinkistä. Seleenin osalta olemme ottaneet säkkirehuissamme käyttöön hiivattoman orgaanisen seleenin lähteen nimeltä Selisseo®, jonka muoto on selenometioniinin hydroksianalogi (OH-SeMet 3b814). Tämä muoto seleenistä on täysin hiivaton ja sopii näin myös hiiva-allergisille hevosille. Selenometioniinin hydroksianalogi (3b814) valmistetaan puhtaasta metioniiniaminohaposta vaihtamalla aminohapon rikkimolekyyli seleeniin. Puhtautensa vuoksi OH-SeMet on myös tehokkain saatavilla oleva seleenin lähde!

Orgaanisten hivenaineiden parempi hyväksikäyttö näkyy usein parhaiten mm. karvan, jouhien ja kavioiden hyvinvoinnissa. Orgaanisen sinkin käyttö on näkynyt tutkimuksissa hyvin mm. jouhien kasvussa (Dunnet&Dunnet, 2010).

Orgaanisen seleenin käytöstä on hevosille useita hyötyjä. Orgaaninen seleeni voi varastoitua lihaksistoon, se siirtyy tiineyden aikana tehokkaasti istukan kautta myös sikiön käyttöön ja imettävän tamman maidossa korkeampi seleenipitoisuus koko imetyskauden ajan. Orgaaninen seleeni on vaikuttanut positiivisesti myös tammojen tiinehtyvyyteen. Urheiluhevosilla orgaaninen seleeni on vaikuttanut positiivisesti palautumiseen vaadittavaan aikaan sekä sykkeen että hengitystiheyden osalta (Hornic et al. 2008).

 
Orgaanisen seleenin hiivaton muoto (3b814) on käytössä seuraavissa Racing-tuotteissa:
 
Racing Mineral
Racing Mineral Plus
Racing Junior Pro
Racing Peacemaker
Racing Prix
Racing Progress
Racing Regular
Racing Selected
Racing Senior
Racing Smart
Racing Speedpower
Racing Trophy
 
Seleenin lähteen voi tarkistaa tuotteen etiketistä.