Tuotekehitys

Horse on a field looking at camera

Laadukkaat kotimaiset raaka-aineet

RACING – Suomen suosituin hevosrehusarja

Racing-rehut täydentävät suomalaisia perusrehuja. Ne ovat myös suomalaisen ruokintakäytännön mukaisia. Hankkijan tutkimus- ja tuotekehitysosasto on ottanut rehujen kehitystyössä huomioon pohjoismaiset olosuhteet ja perusrehujen koostumuksen. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitu ruokinnan perustana käytettävien timotei–nurminata -karkearehujen sekä Suomessa kasvatetun kauran ominaisuudet ja mahdolliset puutteet.

Racing-rehujen monipuolinen raaka-ainesisältö merkitsee hyvää toimivuutta. Melassileikkeen sulava kuitu on hyvä hitaammin sulava energianlähde. Se tasapainottaa hevosen paksusuolen toimintaa ja edistää näin hevosen hyvinvointia. Tasapainoinen paksusuolen toiminta puolestaan vähentää suolistohäiriöiden riskiä. Hyvin sulavat ja energiarikkaat viljat tekevät ruokinnan hiilihydraattikoostumuksesta monipuolisemman ja lisäävät rehun maittavuutta. Rasvapitoinen riisilese, jossa on matala tärkkelyspitoisuus, on myös hyvä energianlähde. Pellavansiemenrouhe on maittavaa ja sen sisältämät Omega-3-rasvahapot suojaavat suoliston limakalvoja ja saavat karvan kiiltämään. Melassia ja fruktoosia käytämme pieniä määriä lisäämään tarvittaessa rehujen maittavuutta.

Raaka-aineet

Rehujen laatu lähtee hyvistä raaka-aineista. Racing-rehuissa käytettävät viljat (kaura, vehnä, ohra) ovat kotimaisia. Jokainen vastaanotettava viljaerä tutkitaan ennen vastaanottoa ja Hankkijalla on oman viljakaupan puitteissa laaja kartoitusohjelma viljan haitta-aineista, esimerkiksi hometoksiinianalyyseja tehdään vuositasolla lähes 10 000. Racing-rehuissa käytetään myös kotimaisia valkuaislähteitä, kuten erittäin laadukkaan aminohappokoostumuksen omaavaa perunaproteiinia sekä härkäpapua. Kaikkien raaka-aineiden osalta valitsemme tarkasti raaka-ainetoimittajat. Raaka-aineille on olemassa tarkat analyysiohjelmat ja jokaisen erän laatu varmistetaan vielä vastaanoton yhteydessä. Vitamiini- ja hivenaine-esiseokset valmistetaan konsernimme omilla tehtailla.

Rehun valmistus ja laatu

Tarkan prosessoinnin ja raaka-aineiden analyysin tuloksena loppurehun koostumus on aina tuotekehityksen reseptioptimoinnin mukainen. Raaka-aineiden todelliset analysoidut tulokset hyödynnetään reseptin suunnittelussa. Rehujen valmistukseen kuuluu höyryrakeistus. Höyryrakeistus on lievä lämpökäsittely, joka parantaa tuotteen maittavuutta, sulavuutta ja mikrobiologista laatua. Lisäksi rakeistettu rehu on tasalaatuinen eikä lajitu.

Valmistuksen prosessointiajoarvot on tarkasti määritelty tuotekohtaisesti ja kaikki ajoarvot dokumentoidaan laatujärjestelmään, josta ne pystytään jäljittämään eräkohtaisesti jälkeenpäin. Valmistuksen yhteydessä tuotteen laatu analysoidaan ennen kuin se hyväksytään myyntituotteeksi. Rehusta otetaan myös referenssinäyte, joka jälkikäteen tarvittaessa voidaan tutkia. Rehuista tehdään myös lisäanalyyseja Hankkijan omassa rehu- ja viljalaboratoriossa Turussa. Myös kaikki laatutulokset dokumentoidaan sähköiseen laatujärjestelmään. Kotimaista rehutuotantoa valvoo myös Ruokavirasto, joka tekee tarkastuksen rehutehtaalla vuosittain ja tämän lisäksi otetaan paljon näytteitä analyysiin sekä rehutehtaalta että myymälöistä. Kaikki nämä tulokset julkaistaan myös Ruokaviraston vuosiraporteissa. Hankkijan rehutehtaat ja laboratorio on sertifioitu ISO 9001 -laatujärjestelmän mukaan.

Rasvat – turvallista lisäenergiaa

Racing-rehuissa on huomioitu hevosen kyky hyödyntää kasvirasvan energiaa (sulavuus 70–90 %). Niihin lisätään kasviöljyseosta, joka edistää hevosen energiansaantia ja suorituskykyä. Kasviöljy vähentää yksipuolisen viljaruokinnan riskejä, kuten ruoansulatushäiriöitä ja lihasjäykkyyttä. Rasvahapot ovat polttoainetta aerobiseen, eli hapen kanssa tehtävään energiantuotantoon.

Hevoselle optimoitua valkuaista

Yksikään raaka-aine ei sisällä hevoselle optimaalista aminohappokoostumusta. Siksi Racing-sarjan rehuissa on useita arvokkaita valkuaisraaka-aineita. Tämän lisäksi rehuseoksen aminohappokoostumusta on täydennetty puhtailla aminohapoilla, jotta muun muassa lysiini-aminohapon määrä vastaisi hevosen tarvetta. Oikeaoppisella aminohappokoostumuksella voidaan pienentää ja ennaltaehkäistä tarpeettoman suuren valkuaisannoksen elimistölle aiheuttamaa lisärasitusta. Käytämme Racing-rehuihin pääosin kotimaisia valkuaislähteitä.


TMG – luonnollinen apu palautumiseen

Rehuissa käytetty TMG eli betaiini on kasvimateriaalista saatu, aminohappoja muistuttava luonnon oma lisäaine. TMG vähentää merkittävästi maitohapon syntymistä anaerobisessa rasituksessa. Tehokkaampi energia-aineenvaihdunta parantaa hevosen suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista rasituksesta.


ExCellNT

Racing-rehujen valmistuksessa käytetään ExCellNT -valmistusprosessia, jossa rehuraaka-aineiden ravintoaineet muokataan hevosen elimistölle optimoituun muotoon luonnollisella käsittelyllä.

excellnt-logo

ExCellNT hyödyt:

 • Ravintoaineiden erinomainen sulavuus
 • Optimaalinen energiansaanti
 • Korkea mikrobiologinen laatu
 • Rehujen maittavuus

ExCellNT -prosessin pääkohdat:

Nesteen ja lämmön avulla

 • eri raaka-aineiden kosteuserot tasaantuvat
 • partikkelien elastisuus paranee
 • puristusvastus matriisissa pienenee
 • kosteussilat muokkaavat sidosrakenteita

Lämmön, höyryn ja paineen avulla

 • tärkkelyksen ja valkuaisen rakenne muokkaantuu helpommin pilkkoituvaan ja sulavaan muotoon
 • kypsennysaste paranee
 • haitalliset bakteerit tuhoutuvat, mutta tärkeät vitamiinit ja hivenaineet säilyttävät tehonsa

Paineen ja höyryn avulla

 • rakeen kovuus hienosäädetään ja raelaatu paranee
 • tuotteen maittavuus ja mikrobiologinen laatu paranevat
 • rehusta tulee tasalaatuista eikä se lajitu