Ruokintaopas

Racing Ruokintaopas

Hevosten ruokinta

Hevosen ruokinnan ja rehujen vaatimukset ovat lisääntyneet hevosen monikäyttöisyyden myötä. Samalla käytettävien rehujen valikoima on kehittynyt monipuolisemmaksi enemmän erilaiset hevosten tarpeet ja käyttötarkoitukset huomioiden. Rehujen vaatimukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän hevoselta vaaditaan.

Kilpahevosten ruokinta vaatii erityistä tarkkuutta. Urheilu- ja kilpakäytössä oleva hevonen tarvitsee tasapainoisen ruokinnan ja laadukkaat rehut. Huippuunsa valmennettu hevonen on muita hevosia herkempi ympäristön ja ruokinnan häiriöille.

Urheiluhevonen

Valmennettavan ja kilpailevan hevosen ravinnontarve asettaa suuret vaatimukset ruokinnalle. Hevosen energiantarpeen tyydyttäminen on ruokinnassa avainasemassa. Koska suuret viljan tärkkelysmäärät aiheuttavat helposti ruuansulatushäiriöitä ja lihasongelmia, pitää urheiluhevosen rehun energian olla monipuolista. Kasviöljy, melassi ja melassileike täydentävät viljaa ja varmistavat hevosen energiansaantia ja hyvinvointia.

Suuret väkirehumäärät kannattaa jakaa riittävän pieniin kerta-annoksiin. Väkirehuja suositellaan jaettavaksi vähintään 3–4 ruokintakertaan päivässä. Samalla on huolehdittava hevosen riittävästä karkearehun syönnistä (min. 1 kg kuiva-ainetta (ka) /pv).

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokinta

Suoritustason ja valmennuksen määrän kasvaessa kasvaa myösenergiantarve. Tällöin väkirehun määrä on lisättävä. Lisäenergian antaminen pelkästään vilja- tai hiilihydraattimäärää lisäämällä voi kuitenkin johtaa ruoansulatuskanavan tai lihastoiminnan häiriöihin. Tämän vuoksi kilpahevosten rehut usein sisältävät runsaasti rasvapitoisia raaka-aineita, joissa on korkea energiapitoisuus.

Racing Trophy on kovaan rasitukseen suunniteltu rehu. Trophyn sisältämästä energiasta lähes 25 % tulee rasvapitoisista raaka-aineista,kuten riisilese, pellavansiemenpuriste ja rypsiöljy. Trophy sisältää runsaasti E vitamiinia, huolehtii tärkeiden aminohappojen saannista lihaksiston rakentamiseen ja sisältää patentoitua ProGut®-suolistoparannetta, joka huolehtii ruuansulatuskanavan mikrobiston hyvinvoinnista.

Lihasjäykkyydestä tai mahahaavasta kärsiville kilpahevosille sopii erinomaisesti erittäin vähän tärkkelystä ja sokereita sisältävä Racing Selected, josta hevonen saa energiaa sulavista kuiduista ja kasviöljystä. Racing Selected sisältää runsaasti mm. sinimailasta, melassileikettä ja rasvapitoisia raaka-aineita.

Myös öljyn muodossa annettava lisäenergia Racing Energoil soveltuu erinomaisesti urheiluhevosille. Energoilia voi tarvittaessa käyttää väkirehujen ohella täydentämään energiansaantia. Jos öljyn määrä ruokinnassa nostetaan korkeaksi, on annosta nostettava erityisenhitaasti. Siihen on hyvä käyttää jopa 5–6 viikkoa ja huolehtia samalla riittävästä E-vitamiinin saannista.

Hyviä vaihtoehtoja urheiluhevoselle ovat myös monipuolinen kauraton Peacemaker tai kauraan pohjautuva Prix. Viljaraaka-aineiden lisäksi nämä sisältävät hyvin sulavia kuituja, sinimailasta tai ruohojauhoa, pellavaa ja ProGut®-suolistoparannetta. Prix sisältää myös perunaproteiinia huolehtimaan lihaksiston aminohappojen saannista. Mysleistä sopii urheiluhevoselle parhaiten Racing Builder Mix.

Urheiluhevosen kauraruokintaa täydentävät ja monipuolistavat hyvin Racing Speedpower tai Racing Progress. Nämä mahdollistavat kauraan pohjautuvan ruokinnan toteuttamisen vaativiinkin tilanteisiin. Väkirehuannosta voi monipuolistaa myös Racing Mashilla. Mash-juoma myös varmistaa hevosen riittävän vedensaannin.

Muista kivennäiset, nuolukivi ja E-vitamiini

Kivennäisistä kilpahevoselle tärkeimmät ovat natrium, kalium, kloori, kalsium, magnesium ja rauta. Kivennäis- ja hivenaineiden saanti on yleensä turvattu, kun perusrehujen lisäksi käytetään monipuolista Racing Mineral tai Mineral Plus -kivennäisseosta. Poikkeuksen muodostaa suola, jota erityisesti kilpahevonen tarvitsee runsaasti. Nuolukivi on tarpeellinen suolalisä kaikissa ruokintavaihtoehdoissa. Paljon hikoilleelle hevoselle on kuitenkin syytä tarjota hikoilun jälkeen suolaa ja/tai Racing-elektrolyyttejä.

Racing-täydennysrehut sisältävät kivennäiset, joten niitä suositusannostuksilla käytettäessä ei kivennäislisää yleensä tarvita. Urheiluhevosilla on korkeampi vitamiinien tarve kuin harrastehevosilla (esim. E-vitamiinin tarve on kilpahevosilla jopa 1500–2500 mg/vrk), mikä korostuu etenkin kilpailujen ja rankan harjoittelun aikana. Raskaiden harjoitusten ja kilpailupäivien vitamiinihuoltoon sopivat esim. Racing BE Vimin, Racing ADE-Vimin, Racing Action Vimin, Racing Natural-E ja Racing C-100 Vimin. Pelletöity Racing ADE Vimin on monipuolinen A,- D- ja E-vitamiinien lähde.

Kilpailupäivän ruokinta

Kilpailupäivänä hevonen ruokitaan normaaleilla hevoselle tutuilla rehuilla. Ennen raskasta suoritusta viimeisen ruokinnan tulisi tapahtua 4–5 tuntia ennen suoritusta pääasiallisesti väkirehuilla ja mahdollisimman pienellä heinämäärällä. Noin 2–4 tuntia ennen kilpailua tai kovaa harjoitusta, samoin kuin niiden jälkeen, on syytä käyttää Racing Electrolyte tai Racing Recovery -elektrolyyttiä, joka edistää suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista. Suorituksen jälkeen hevoselle on varattava aina riittävä palautumisaika. Väkirehuja pitäisi syöttää aikaisintaan kahden tunnin kuluttua suorituksesta.

Aminohapot tärkeässä roolissa

Hevosen lihaksiston kehittymiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan riittävästi valkuaista rehustuksesta, sillä lihaksen koostumuksesta noin 20 % on valkuaista. Valkuainen koostuu aminohapoista ja rehun aminohappokoostumukseen tulee kiinnittää huomiota, kun halutaan varmistaa niiden riittävyys myös lihaksiston tarpeisiin. Aminohapoista tärkein on lysiini, sillä lysiini muodostuu hevosten ruokinnassa ensimmäisenä rajoittavaksi aminohapoksi. Välttämättömiä aminohappo ja, joita hevosen on saatava rehustaan, on kaikkiaan kymmenen. Hyvälaatuinen, riittävästi valkuaista sisältävä heinä täydennettynä laadukkaalla väkirehulla riittää useimmiten täyttämään täysikasvuisen hevosen valkuaisen ja aminohappojen tarpeen.

Siitostamma

Siitostamman liiallinen lihavuus ja laihuus haittaavat tamman tiinehtymistä. Ruokinnassa kannattaa siis välttää liikaa niukkuutta ja yliruokintaa. Hyvälaatuiset, puhtaat rehut sekä ruokinnan muuttumattomuus ja tasaisuus ovat siitostamman hyvinvoinnin avaintekijöitä.

Muista kivennäiset ja vitamiinit

Lisääntymiselle tärkeimpiä kivennäisiä ovat kalsium, fosfori, kupari, mangaani, jodi ja sinkki. Racing-täydennysrehut turvaavat oikean kivennäisten saannin. Kauraa on syytä täydentää Racing Mineral - tai Racing Mineral Plus -kivennäisseoksella. Kaikissa ruokintamuodoissa tarvitaan nuolukiveä varmistamaan riittävä suolan saanti. Eläimillä on suolan suhteen tarvepohjainen syöntikyky, joten ne pystyvät itse jossain määrin säätelemään suolan syöntiä.

A-, D- ja E-vitamiinien saanti on turvattava vuodenvaihteesta eteenpäin Racing Action Viminin, Racing ADE-Vimin Oilin tai Racing ADE Viminin käytöllä, jos väkirehuna on kaura. Täydennysrehuja suositusannoksella käytettäessä vitamiinilisää ei tarvita.

Kantavalle valkuaista ja kivennäisiä

Kantava tamma tarvitsee lisäruokintaa sikiötä varten vasta kahdeksannen tiineyskuukauden jälkeen. Kivennäisten puute etenkin tiineyden viimeisen 90 vuorokauden aikana saattaa heikentää sikiön kasvua ja kehitystä. Noin 100–150 g/vrk Racing Mineralia (tai 300 g/vrk Racing Mineral Plus) sekä Racing Action Vimin turvaavat tamman ja sikiön kivennäisten ja vitamiinien saannin, jos väkirehuna on kaura. Racing- täydennysrehuilla (Selected, Prix, Regular, Peacemaker, Builder Mix, Perfect Mix) tai kauran ja Progressin seoksella toteutettu väkirehustus on riittävä, vitamiinilisää ei tarvita.

Puutteellinen ruokinta lopputiineyden aikana heikentää tamman kuntoa, sikiön kasvua ja alentaa imetyskauden alun maidontuotantoa. Varsan syntymäpainosta noin puolet kehittyy kolmen viimeisen tiineyskuukauden aikana. Tiineyden lopulla emä tarvitsee lysiinipitoista Racing Protein -lisävalkuaista syntyvän varsan kasvun varmistamiseksi.

Imetyskausi

Imetyskauden ruokinnan on turvattava riittävä maidontuotanto. Maito sisältää paljon valkuaista ja energiaa, siksi on luonnollista, että tammaa on ruokittava tämän mukaisesti. Sisäruokintakaudella on valkuaislisänä syytä käyttää Racing Proteinia. Väkirehuksi sopii Prix, Regular, Peacemaker, Selected, Builder Mix tai Perfect Mix. Myös Racing Progress -täydennysrehua ja kauraa voidaan käyttää seoksena. Yksi vaihtoehto on energiapitoinen Racing Speedpower ja kaura. Laidun- ja kauraruokinnan kivennäistäydennykseen soveltuu Racing Mineral ja Racing Mineral Plus. Myös laitumella pitää muistaa nuolukiven käyttö. Hyväkuntoinen laidun on erinomainen imetyskauden rehu. Heikkolaatuisemman laitumen tai heinän täydennykseksi on syytä käyttää Racing Proteinia ja Racing Greenlinea tai Racing Haylinea.

Kasvava varsa

Hevosen luusto kasvaa täyteen mittaansa 4–5 vuodessa. Varsan kasvu on voimakkainta sen ensimmäisenä elinvuotena. Myöhemmän kehityksen kannalta on vieroituksesta vuoden ikään erittäin tärkeää aikaa, joka asettaa myös ruokinnalle suuret vaatimukset. Lihasmassasta noin 70 % on vettä, noin 25 % valkuaisaineita ja noin 5 % rasvaa.

Valkuaista ja maittava perusväkirehu

Emän maito on 3–4 kuukauden ikään asti varsan pääasiallinen ravinto. Varsa alkaa kuitenkin jo noin kolmen viikon iässä syödä pikkuhiljaa myös kiinteää rehua ja laidunruoho on pikkuvarsalle paras rehuvaihtoehto. Varsa myös maistelee väkirehua emänsä annoksesta. Vieroitus ja siirtyminen pelkkään kuivan rehun syöntiin on suurimpia muutoksia hevosen elämässä. Ennen vieroitusta varsan on opittava syömään riittävästi rehua, jotta vieroitus ei aiheuta liian suurta ruokinnallista muutosta ja varsan kasvu jatkuu tasaisena. Totutus tehdään samalla rehulla, jota varsalle tarjotaan myös vieroituksen jälkeen. Vieroitettavalle varsalle sopii perusväkirehuksi hyvälaatuisen heinän ohelle Racing Junior Pro. Racing Junior Pro täyttää varsan ravintoaineiden tarpeet useimmilla heinälaaduilla.

Jos varsan väkirehuvaihtoehdoksi valitaan kaura täydennettynä kivennäisellä, tulee muistaa myös valkuaisen tarpeen täyttäminen. Valkuaisrehuksi sopii parhaiten aminohappotäydennetty Racing Protein.

Energiaa tasaisesti, kivennäisiä monipuolisesti

Varsa (1–3 v.) voidaan ruokkia koko sen kasvuajan samalla rehumäärällä, koska sen energiantarve on koko ajan sama vieroituksesta kasvun loppuun. Kesäajan ruokinnan tulisi perustua hyväkuntoiseen laitumeen. Ravivarsoilla, jotka on otettu opetukseen ja valmennukseen, täytyy luonnollisesti huolehtia liikunnan aiheuttaman lisäenergian tarpeen tyydyttämisestä.

Luuston kasvun ja kehityksen turvaamiseksi on kaurapohjaisessa ruokinnassa varsalle annettava kalsiumrikasta kivennäisseosta. Racing Mineral- ja Racing Mineral Plus -kivennäisten sisältö riittää antamaan varsalle sen tarvitsemat kivennäis- ja hivenaineet. Liiallista kalkin syöttämistä on vältettävä, jotta kalsiumin ja fosforin keskinäinen suhde ei häiriintyisi. Vitamiineista varsalle tärkeimmät ovat A-, D- ja E-vitamiinit. Niiden tarve on helppo tyydyttää sisäruokinnassa väkirehun seassa annettavalla Racing Action Vimin tai Racing ADE Vimin -valmisteilla.

Oikean ruokinnan lisäksi varsa tarvitsee runsaasti säännöllistä liikuntaa. Lisäksi on huolehdittava kavionhoidosta ja loishäädöistä.

Ratsastuskoulu- ja harrastehevonen

Ratsastuskoulu- ja harrastehevosten ravinnontarve on pienempi kuin valmennuksessa olevien kilpahevosten, vaikka ne tekisivätkin tuntimääräisesti enemmän työtä. Harrastehevosten rasitus saattaa vaihdella päivittäin, ja se painottuu usein viikonloppuihin. Hevoset ruokitaan keskimääräisen rasituksen mukaan välttäen liiallista ruokintaa, joka on näiden hevosten yleisin ruokintavirhe.

Tuntihevosellekin ruokarauha

Tunti- ja harrastehevosia koskevat samat ruokintaohjeet kuin muitakin hevosia. Tärkeää on muistaa sovittaa hevosen käyttö ja ruokinta-ajat hyvin yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosille on taattava ruokarauha ja riittävän pitkät ruokinta-ajat. Hevosta ei saa viedä kesken ruokinnan tarhaan, ratsastukseen tai ajoon. Hevosen on myös annettava palautua ratsastuksen jälkeen.

Tunti- ja harrastehevosen ruokintaan sopivat moitteettoman heinän lisäksi väkirehuna Racing Prix, Racing Regular, Racing Peacemaker, Racing Selected tai Racing Smart, Racing Builder Mix tai Racing Perfect Mix. Paljon käytetty yhdistelmä on myös Racing Progress ja kaura. Lisäksi jokaisen tunti-ja harrastehevosen karsinassa pitää olla myös nuolukivi. Ruokintaa voidaan lisäksi monipuolistaa Racing Mashilla, Racing Greenlinella tai Racing Haylinella.

Kevättalvella on hevosille annettava vitamiinitäydennys, Racing Action Vimin, Racing ADE-Vimin Oil tai Racing ADE-Vimin. Kavioiden ja karvapeitteen kunnon ylläpitoon soveltuu mainiosti Racing Biotin. Sairauden tai loukkaantumisen vuoksi kevyessä käytössä tai karsinalevossa pitempään olevalle hevoselle sopii väkirehuvaihtoehdoksi Racing Smart, joka kattaa myös hevosen vitamiini ja kivennäistarpeet.

Ikääntyvät hevoset

Iäkkäiden hevosten rehujen tulee olla helposti pureskeltavia ja hyvin sulavia. Siksi kypsennetyt rehut kuten Racing Prix, Racing Peacemaker, Racing Selected ja myslirehut Racing Builder Mix tai Perfect Mix ovat niille suositeltavia. Ikääntyneiden ja varttuneempien hevosten oma väkirehu on pelletöity Racing Senior -täydennysrehu, jonka ravintosisältö on suunniteltu ikääntyvän hevosen tarpeisiin. On myös muistettava, että hevosten elimistön kyky tuottaa ja varastoida vitamiineja heikkenee iän myötä. Mikäli ikääntyvällä hevosella on metabolinen oireyhtymä suositellaan rehuksi Racing Selectediä.

Ponit

Ponien ruokinnassa pätevät pääpiirteissään samat säännöt kuin hevosten ruokinnassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ponit ovat monesti lasten ratsuina ja suhteellisen kevyessä käytössä. Useat ponirodut ovat hyviä rehunkäyttäjiä ja taipuvaisia lihomaan. Ponit voivat olla myös herkkiä liialliselle tärkkelykselle ja sokereille, mikä saattaa aiheuttaa kaviokuumetta.

Racing Smart on kauraton ja kuitupitoinen matalan energiapitoisuuden omaava rehu, joka vähentää lihomisen riskiä. Kaviokuumeongelmista kärsiville tai metaboliseen syndroomaan sairastuneille poneille paras vaihtoehto on niukasti tärkkelystä ja sokereita sisältävä Racing Selected.

Päärehuna heinä tai säilöheinä

Ponien ruokinnan pääasialliseksi rehuksi sopii hyvälaatuinen heinä tai säilöheinä. Väkirehuannokset voivat olla hyvinkin pieniä ponin koosta riippuen. Pienenkin ponin riittävästä kivennäisten ja vitamiinien saannista tulisi kuitenkin huolehtia hyvin. Jalot ja kooltaan suuremmat ponirodut ruokitaan koon ja käytön mukaan, kuten hevosetkin. Myös ponin luonteella ja temperamentilla on suuri vaikutus rehunkulutukseen.

Racing Smart soveltuu erinomaisesti ponien ruokintaan. Sen koostumuksessa on otettu huomioon ponien erityispiirteet niin käytön kuin ruuansulatuksen suhteen. Racing Smart takaa ponille tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet sekä maittavan, kaurattoman raaka-ainepohjan. Sen lisäksi poni ei tarvitse kuin suolakiven ja hyvää heinää.

Kilpaponeille maittavaksi rehuvaihtoehdoksi sopii myös myslimäinen Perfect Mix tai pelletöity Racing Prix tai Racing Peacemaker. Ikääntyneelle ponille sopii myös Racing Senior. Heinä+kaura -ruokinnalla olevien ponien kivennäis- ja vitamiinitäydennyksistä on huolehdittava hyvin, kuten hevosten kohdalla. Myös suolakivi kuuluu kaikkien ponien saataville.